Urnik in cenik

URNIK

VINYASA FLOW JOGA
Torek 18.20-19.45
Lokacija: Kreativni center Čuk, Staro Velenje
SLOW VINYASA FLOW JOGA
Četrtek 18.20-19.45
Lokacija: Kreativni center Čuk, Staro Velenje
Sreda 18.20-19.40
Lokacija: KS Šmartno Velenje/ Kreativni center Čuk
JOGA ZA NOSEČNICE (MAX 8 OSEB)
Ponedeljek 18.20-19.20
Lokacija: KS Šmartno Velenje/ Kreativni center Čuk
ZAČETNI TEČAJ JOGE (TRENUTNO NI PREDVIDEN)
JANUAR 2024 – 6 TEDNOV, 1x NA TEDEN, OB SREDAH 18.20-20.20 (max 8 oseb)
Lokacija: KS Šmartno Velenje/ Kreativni center Čuk
Cena tečaja 120,00€

 

CENIK

SKUPINSKA PRAKSA JOGE, ČLANARINA
5 obiskov 55,00€
10 obiskov 95,00€
Posamičen obisk 14,00€
ZAKUPLJENE KOLIČINE OBISKOV JE POTREBNO IZKORISTITI V OBDOBJU 2 MESECEV.
 
INDIVIDUALNA PRAKSA JOGE (po dogovoru v najetem prostoru)
50,00€/1 vadba/90 min
Dostop do Online Praks (Fb skupina)
20,00€/mesec
Trenutno že preko 100 različnih praks joge.
Online način prakse ni primeren za začetnike, saj potrebujejo prisotnost učitelja pri praksi.
*Nenapovedan pristop k joga vadbi ni možen. Za priključitev k skupini je obvezen predhodni kontakt z joga učiteljico oz. učiteljem.
*Pridružujemo si pravico do spremembe urnika.
Šolsko leto vadb joge poteka od septembra do konca maja.
Začnemo s tretjim tednom v septembru.
Ob praznikih prakse ni.
Med šolskimi počitnicami vadb joge ni.
Prosimo vas, da si prinesete svojo joga blazino, prav tako pripomočke, če jih imate.
Plačani obiski so neprenosljivi, se ne spreminjajo in se ne podaljšujejo, razen v primeru zdravniškega opravičila.
Plačilo se poravna pred prihodom na prvo vadbo ali na prvi vadbi (nakazilo ali z gotovino), vračila vplačane vadnine niso možna.
Mesto je rezervirano ob plačilu vadnine.
Skupinskim praksam stila VINYASA se lahko pridružiš kadarkoli, v kolikor že imaš osnovno znanje hatha joge.
Več o vinjasa in hatha jogi in o poteku praks si preberi tukaj.
Prijave in morebitna vprašanja pošljite na info@yogvidyavelenje.com
ali yog.vidya.yog@gmail.com
ali preko socialnega omrežja Facebook in Instagram
Vse dobro 🙂
 
 
 
Cenik velja od 1. 9. 2023

 

 
 
 
 

Vsaka praksa se začne z invokacijo in mantro, da se začutimo in zavibriramo s svojim snovnim in subtilnim telesom, pa seveda, da se povežemo s skupino na isti frekvenci. Tako tudi damo vedeti svojemu umu in telesu, da je to čas za naše usmerjanje vase in odklop od zunanjega sveta.
Sledi čuječe ogrevanje, ozaveščanje diha in prebujanje diafragme, nato zdrsnemo v poglobljeno prakso skozi asane (jogijske položaje) kjer se čas ustavi in se srečujemo s seboj, medtem pa krepimo telo, ravnotežje, koordinacijo, spomin, koncentracijo in preko raztezanja ter aktiviranja določenih energijskih točk sproščamo napetosti, ki smo jih nevede shranili v našem templju (našem telesu).
Ne poskušamo prilagajati telesa asani ampak asano telesu in se začutiti na vseh treh nivojih: fizičnem, mentalnem in subtilnem. Podane so modifikacije in pripomočki za prakso.
Vselej smo pozorni in usmerjeni v kvaliteto našega dihanja (prano-življensko energijo) saj smo le tako lahko prisotni tukaj in zdaj ter zavedni pri umiku zunanjih čutil in usmerjanju vsega fokusa navznoter (pratyahara in dharana).
Prakso zaključimo s končno sprostitvijo, mantro za naznanitev vrnitve in obrnitev čutil navzven ter pripravo na nove izzive sledi zahvala.

Grateful for small things, big things and everything in between“.

OBLAČILA IN PRIPOMOČKI. Med vadbo nosite lahka in udobna oblačila iz naravnega materiala. Pred začetkom snemite očala, uro in nakit. Vadimo bosi na nedrseči podlogi. Pri vadbi, poleg podloge, sem ter tja uporabljamo tudi različne preproste pripomočke, ki olajšajo izvedbo in učenje položajev. Nudijo oporo, smisel za smer in bolj učinkovito izkušnjo položaja. S pomočjo pripomočkov lahko v položaju vztrajamo dlje, bolj udobno in samozavestno ter s tem dosežemo kar največje učinke.

HRANA IN PIJAČA. Med vadbo naj bo želodec prazen, kar pomeni, da 2 -3 ure pred  vadbo ni priporočljivo jesti večjega obroka, ravno tako ne pol ure do uro po vadbi. Priporočljivo je tudi, da pred  začetkom vadbe izpraznite mehur in črevesje (še posebej velja za jutranje vadbe). Med vadbo ne pijte, saj je potrebno vse pijače, vključno z vodo, prebaviti, prebavljanje pa ni kompatibilno z vadbo.

MENSTRUACIJA. Izogibajte se obrnjenim položajem (to so položaji pri katerih je glava nižje od trupa, bokov in nog), saj ti ovirajo izločanje krvi iz telesa. Prav tako se izogibajte stoječim in drugim intenzivnim položajem. Bolj primerni so ležeči in podprti položaji s podaljševanjem naprej. Ti nudijo podporo fiziološkim spremembam menstrualnega cikla in pomagajo pri odpravljanju morebitnih težav z njim.

NOSEČNOST. Med nosečnostjo, od drugega trimestra dalje, priporočamo, da se udeležite programov joge namenjenih prav vam.

BOLEZNI IN OPERACIJE. Pri kroničnih boleznih, hujših poškodbah kosti in hrbtenice, ostalih bolezenskih stanjih in okrevanjih po operaciji, se pred vadbo posvetujte s svojim zdravnikom in izkušenim učiteljem! Morda je za vas bolj primerna regenerativna vadba joge.

NAPREZANJE IN TEKMOVANJE. Pri vadbi jogijskih položajev (asan) ne uporabljajte sile. Mišice in  sklepi bodo na začetku verjetno precej togi vendar se bo gibčnost, z  redno in pravilno vadbo, hitro izboljšala. Če med izvajanjem asane začutite neudobje ali bolečino v telesu, takoj prekinite z njo.

Ne primerjajte se z drugimi in ne tekmujte z drugimi ali s sabo. Vsako telo je edinstveno in se različne dni različno odziva. Prav tako kot to, kako izvedemo posamezen fizični položaj, je pomembno kakšen odnos imamo do vadbe, do drugih in do sebe.

DIHANJE. Dihanje naj bo ves čas vadbe čim bolj naravno ali dihajte s tehniko »ujjaji dih«. Med vadbo asan ne zadržujte diha, ker s tem ustvarite nepotrebno napetost. Dihajte skozi nos.

ZAVEDANJE. Zavedanje je eden najpomembnejših pogojev pravilne in učinkovite vadbe  joge. Ves čas vadbe skušajte zavestno zaznavati položaje in gibe, ohranjati naraven ritem dihanja in ga usklajevati z gibanjem. Zavestno zavzemamo položaje, ostanemo v njih in jih zavestno tudi opustimo. Zavedamo se misli in občutkov v telesu, osredotočamo se na posamezne dele telesa, itd.

SPLOŠNO. Bodite pozorni na učiteljeva navodila in na to kaj se zgodi, ko jim  sledite. Asane izvajajte počasi, postopoma in potrpežljivo. Začnite  počasi in prisluhnite svojemu telesu. Vadba joge je primerna za ljudi vseh starostnih skupin, tako za ženske kot za moške.

DRUGO. Na vadbo prihajamo točno oziroma vsaj 5 minut pred začetkom in redno. Pomembno je predvsem, da vadite redno in s polnim zavedanjem, tako bo vadba zagotovo prinesla mnoge pozitivne učinke v vaše življenje.

ZAVEDANJE TELESA
Vsaka asana (jogijski položaj telesa) mora biti čvrsta in stabilna a hkrati udobna. To dosežemo z nenehnim hkratnim opazovanjem napora, raztezanja in sproščanja v vseh mišicah v različnih delih telesa. Vloženega je minimalno napora za maksimalni rezultat. Sčasoma nam pride to samo-opazovanje v navado in v vseh položajih lahko ohranjamo zavedanje celega telesa. 

PRAVILNO RAZTEZANJE
Izguba gibčnosti je posledica stresa, delovnih in rekreacijskih navad in pomanjkanja telesne vadbe. Prvi odziv na raztezanje mišic v asani je določena mera bolečine in poslabšanje (nepravilno) dihanja. Počasno in ritmično trebušno dihanje je ključ do pravilnega raztezanja: bolečino skušajte izdihniti. Če je bolečina prehuda ali dihanje preplitko, potem zmanjšajte nivo raztezanja v položaju in se vrnite k ritmičnemu trebušnemu dihanju. 

KAKO RAZVIJEMO MOČ
Mišično vztrajnost razvijemo z daljšim vztrajanjem v asani. Mišični utrujenosti (zaradi nabiranja mlečne kisline) se izognemo z uporabo globokega dihanja, ki priskrbi dovolj kisika vsem mišičnim vlaknom. Enako količino pozornosti bi morali namenjati tako dolžini mišic (raztezanju) kot tudi njihovi moči (krčenju). 

JOGA IN ŠPORTNE AKTIVNOSTI
Glavni blagodejni učinki, vseh vrst aerobnih aktivnosti, na zdravje, nastanejo zaradi povečane cirkulacije krvi in krepitve srčne mišice. Obrnjeni položaji (kri teče v glavo) in globoko trebušno dihanje blagodejno vplivajo na srce zaradi povečanja pritoka venozne krvi: več krvi kot se vrne v srce, močneje bo le to bilo. Joga je celovita oblika vadbe. Vedno več profesionalnih športnikov uporablja jogijske tehnike za izboljšanje svojih fizičnih in mentalnih sposobnosti. 

VPLIV NA PRAVILNO DRŽO TELESA
Glavne mišice, ki se pripenjajo na okostje, nastopajo v parih. Vsaki glavni mišici, ki se krči, deluje nasprotno njena parna mišica, ki se v istem trenutku razteza. Skladen razvoj vratne, prsne, ledvene in križne ukrivljenosti hrbtenice je odvisen od enake dolžine in moči mišic sprednjega in zadnjega dela telesa. Vadba asan učinkovito preprečuje in zmanjšuje lordozo (močno usločen spodnji del hrbtenice), kifozo (grba) in skoliozo (ukrivljenost hrbtenice vstran).

VPLIV NA ŽIVČNI SISTEM, MOŽGANE IN HORMONE
Sveča in stoja na glavi priskrbita možganom obilne količine kisika in hranilnih snovi. Izmenično raztezanje (napenjanje) in krčenje ter sproščanje blagodejno vplivata tako na motorične (tiste, ki potekajo navzven k čutilom) in na senzorične (od čutil k centralnemu živčnemu sistemu) živčne impulze. Končna sprostitev z avtosugestijo uravnoteža delovanje procesov pod vplivom avtonomnega živčevja, kot na primer prebave in krvnega pritiska. Različne asane s pomočjo pritiska in povečane priskrbe s krvjo, blagodejno vplivajo na delovanje žleze ščitnice, obščitnice, trebušne slinavke, nadledvične in spolnih žlez. Posledično te žleze bolj učinkovito izvajajo svoje naloge pod kontrolo ‘messenger’ hormonov hipofize, ki se nahaja v možganih. Sistem jogijskih telesnih vaj je edinstven v svojih harmoničnih učinkih na vse telesne sisteme. 

MEDITATIVNI POLOŽAJI
Položaji za negovanje telesa (njegovo raztezanje, krčenje, razgibavanje, krepitev in masiranje) nas pripravljajo na prakso meditativnih položajev, kot fizične osnove za vadbo koncentracije in meditacije. Sukhasana (t.i. lahek položaj, sedite po turško) je najprimernejši za začetnike. Če ga vadimo 5 do 10 minut po vadbi serije asan, lahko zlahka izkusimo njegove blagodejne učinke na živčni sistem in možgansko valovanje. 

OSREDOTOČANJE MED ASANAMI
Med izvajanjem asan, je potrebno enako pozornosti posvečati položaju telesa, dihanju in sproščanju. Postopoma lahko svoje zavedanje poglabljamo z opazovanjem naslednjih procesov:

Delovanje gravitacije

Med budnim stanjem se veliko mišic nenehno upira delovanju gravitacije. Osredotočanje na težo telesa pred, med in po vsaki asani poglobi sprostitev in prihrani energijo. 

Krčenje in sproščanje mišic

V skladu s fiziologijo mišic so zmerno počasni gibi bolj učinkoviti kot hitri ali izjemno počasni. Vsak gib naj bo usklajen z dihom: vdihnite z naporom in izdihnite, ko napor sproščate. 

Utrip in krvni pritisk

Počasno in ritmično dihanje nadzoruje bitje srca celo med vajami. Vizualizacija prijetne toplote v dlaneh in stopalih širi arterije in posledično niža krvni pritisk. 

Sprostitev energije

Vsaka asana stimulira različne akupresurne točke v telesu, podobno kot Tui-na (kitajska masaža), Marma (indijska, ayurvedska) ali Shiatsu (japonska). Prana ali življenjska energija se sprosti v obliki subtilne toplote ali magnetizma. S pomočjo avtosugestije lahko prano usmerjamo iz okončin k hrbtenici in navzgor v glavo do točke med obrvmi (‘tretje oko’). Kjerkoli po telesu se premikamo z mislimi se tja pomakne tudi prana. 

Tri Gune

Prana ali vitalna energija vibrira v treh frekvenčnih pasovih ali kvalitetah narave: Tamas (inercija, lenoba, spanje), Rajas (aktivnos, strast), Sattwa (čistost, ravnovesje). Tamas in Rajas sta glavni oviri pri doseganju jasnosti in osredotočenosti uma, medtem ko je Sattwa sinonim za zdravje in kreativnost. Daljše držanje posamezne asane skupaj z zavedanjem dihanja in končno sprostitvijo povečuje nivo Sattwe!

Sprememba v zavedanju časa 

Dojemanje časa je v celoti odvisno od stanja uma. Počasno, ritmično dihanje pred, med in po vsaki asani umiri miselne valove. Um in čute lahko tako opazujemo kot prizore narave in nespremenljiv sedanji trenutek kot notranja priča postane očiten.

Viri: cityoga

Individualne prakse joge so primerne za tiste, ki ne želite izvajati joge v skupini, ali pa vam flexibilen način življenja ali kakšna poškodba tega ne dopušča.
Pri individualnem poučevanju je celotni fokus, vsa usmerjenost in predanost učitelja samo tebi.. Tudi ure joge so zasnovane samo zate in prilagojene tvojim potrebam, morda tudi omejitvam, zato so tudi veliko bolj varne in učinkovite. Individualne ure joge se lahko izvajajo pri tebi doma ali v najetih prostorih.
Cena je odvisna od stroškov prevoza, najema in časa joga prakse.