Statična joga

Zvočna terapija je vse pogostejša oblika alternativnega zdravljenja, kajti vse več ljudi spoznava, da zvok s svojo vibracijo z lahkoto razbija blokade, zastoje in travme. V kolikor bi se vsak teden negovali z zvočno terapijo nebi nikoli zboleli.
Vibracija zvoka prodre globoko v telo,  vse do nivoja vsake posamezne celice. Celice sprosti, prenovi in pomladi ter jim povrne življenjsko energijo. Zvok razgrajuje blokade, izboljša pretok limfe in krvi hkrati pa tudi raztaplja travme ter lajša bolečine.  Prav tako vibracija zvoka deluje na čustveni in mentalni ravni, kjer raztaplja toksična čustva, odstranjuje stres, skrbi in ponovno prebudi um, kreativnost.
Potek zvočne terapije:
Zvočno terapijo izvajamo v ležečem položaju (savasani).
Zvok tibetanskih skled  in njihova vibracija se nežno razlije po vsem telesu. Le ta potuje po meridijanih, po krvnem in limfnem obtoku in tako doseže vsako celico ter jo napolni z zdravilnim zvokom, jo harmonizira, neguje in spravlja v ravnovesje. Zvok počasi nadvlada tudi um in omogoči, da se popolnoma sprostite. Nato pa vibracija zvoka prične raztapljati stres, strahove, blokade in zastoje. Začutite popolni notranji mir in močno povezanost sami s seboj. Lahko vas objame tudi občutek lebdenja in blaženosti. Sproži se proces pomlajevanja in aktivacija samozdravljenja celic.

Polna luna je čas pozitivnih priložnosti, če jih le znaš izkoristiti. Lahko poveča tvojo pozitivno energijo ali ravno obratno, potencira tvoje negativne občutke. Ker polna luna na zemljo pošilja ogromne količine energije, moraš biti v stanju pozitivnih misli in čustev, če želiš, da bodo učinki lune nate pozitivni. Zapomni si, da karkoli se dogaja v tvojem telesu, umu ali duhu, se bo v času polne lune potenciralo.

Čas polne lune je čas, ko moramo biti še posebno zavestni pri izbiri dejanj, besed in misli. Dovolimo si teh nekaj dni ob polni luni razkošje, da smo polni sami sebe. Naj bo naša pozornost čim več časa usmerjena na nas same in naše občutke. In vklopimo alarm za vsak trenutek, ko je naše počutje slabo. Takrat je potrebno preusmeriti misli na karkoli lepega. Če je to v dani situaciji težko, posvetimo pozornost dihanju in preko globokega in počasnega dihanja sprostimo napetosti, strahove, jezo, ipd. Hitrost, ritem in globina dihanja neverjetno močno vplivajo na naše fizično, čustveno, mentalno in duševno stanje. Torej vzamite si minuto ali dve in z zavestnim dihanjem izboljšajte svoje počutje.

V trenutkih, ko pa se lahko umaknemo v miren kotiček in se obrnemo v svojo notranjost, izkoristimo čas polne lune za polnjenje svojega telesa in duha z energijo, ljubeznijo, radostjo in notranjo močjo. Vsak naj sam izbere način, ki mu je blizu. Morda bo to tiha meditacija v zavetju doma ali pa skupinska meditacija, ki ji skupinska energija daje še posebno moč.

Zapomni si, od tebe je odvisno, kako bodo energije pone lune vplivale nate in celo na tvojo okolico. Izberi pozitivno in izkoristi njeno moč!

Ne pozabi pa, da je Polna luna tudi čas hvaležnosti, ki priznava lepoto življenja samega in vsega, kar vas obdaja. Morda boste začutili gorečo željo, da izrazite svojo ustvarjalnost in da s silovitimi, a globokimi nežnimi vibracijami spustite vse vidike svojega življenja, ki ne služijo več viziji vaše duše.

Vabim te, da se nam pridružiš na skupinski vodeni meditaciji, na kateri bomo izkoristili energijo polne lune za doseganje višjih stanj zavesti. V stanju poglobljene sproščenosti se bomo povezali z vsemi kozmičnimi in zemeljskimi silami ter jih usmerili v transformacijo napetosti v telesu in kateregakoli neugodja, ki te trenutno najbolj bremeni. Ne glede na to, kakšen občutek neugodja izhaja iz tvojega čustvenega telesa, se mu s pomočjo močnih energij lahko brezpogojno prepustiš. Dovolili si bomo brezpogojno se posvetiti samemu sebi, brezpogojno vzljubiti sebe. Naša dolžnost je, da odkrijemo, kaj je brezpogojna ljubezen, s tem, da si jo sami podarimo.

 

To je starodavna havajska oblika meditacije, ki temelji na bazi odpuščanja in celjenja ran v globoki podzavesti.
Povezuje nas z našim notranjim otrokom.
Pomaga nam, da prevzamemo polno odgovornost za naše življenje, dovoljuje nam da spoznamo, da smo mi kreatorji naše realnosti. Ko odpustimo sebi in drugim se osvobodimo.

Trataka ali meditacija gledanja v svečo je ena od najbolj znanih vaj, ki povečuje koncentracijo, moč volje, ostri intuicijo, pomaga pa tudi pri težavah z očmi in pri gledanju na svet.

Sanskrtska beseda trataka pomeni gledati mirno. Trataka je pravzaprav vaja koncentracije in deluje kot posrednik med fizičnimi in mentalnimi vajami, ki nas vodijo v višja stanja zavesti. Poleg tega, da ta vaja izboljšuje vid in blagodejno vpliva na oči, je tudi zelo koristna pri težavah z depresijo, nespečnosti, alergijah, anksioznosti, problemih s koncentracijo in slabim spominom.
Ko je um usmerjen na eno stvar/predmet (kot na primer plamen sveče), se krepi naša moč volje, pa tudi kreativna in mentalna moč. S prakticiranjem tratake oči postajajo bistrejše, sijoče in postopno smo sposobni videti resničnost takšno, kot je.
Meditacijo lahko izvajate ob glasbi, ki je za to primerna.


Mantra meditacija je izredno učinkovita tehnika meditacije, v kateri se osredotočamo na duhovni zvok in vibracijo starodavnih manter. Poznana je tudi kot joga zvoka. Mantra meditacija je eden od najmočnejših načinov za dvig zavesti.
Mantre obujajo sočutje, mir in željo, da bi pomagali drugim. Notranja tesnoba, strah in nemir izginejo. Ustvari se občutenje radosti in notranje sreče.
Budistični menihi to obliko meditacije uporabljajo že stoletja, če ne že tisočletja, da se potopijo globoko v stanje spremenjene zavesti in transa. Za dosego tako globokega stanja, je potrebna dolgoletna praksa. Začnimo danes in morda se nam bo uspelo povezati z njihovo univerzalno zavestjo.
Vse je sestavljeno iz svetlobe, barv in zvoka. Mantra je tehnika, s katero nastavite svojo vibracijo z uporabo različnih zvočnih kombinacij. Kadar uporabljate določene vibracijske zvočne vzorce, lahko dosežete stanje globoke sprostitve, transa ali celo spremenjene zavesti. Večina manter izhaja iz starodavnih Sanskrtskih Ved, iz svetih Indijskih tekstov in se prakticira v budizmu, sikhizmu in jainizmu. Poznamo mnogo manter, ki imajo različne pomene, lahko jo tudi sami ustvarite, kadar pojete besede, ki so močne.

Viri:Vdihni.si

S pomočjo glasbene meditacije se popolnoma sprostite in spustite vso navlako, ki se je nabrala skozi dan ali skozi več dni.
Prerežete vezi z vsemi ljudmi, s katerimi ste bili ta dan (teden) v stiku, sprostijo se vse projekcije čustev in misli se usmerijo v vas. Glasba se predvaja na različnih frekvencah (423Hz, 528Hz,..) saj se preko določenih frekvenc začnejo prehodi skozi vaše telo vse do celic, kjer se zgodi regeneracija, opuščanje negativnih čustev, anksioznosti, skrbi, strahu, nespečnosti,…zgodi se zdravljenje, ki vas napolni z ravnovesjem, harmonijo, olajšanjem in sproščenostjo ter vam prinese notranji mir.

 

Joga nidra je na spanju temelječa tehnika meditacije in je osnovana na biologiji našega lastnega telesa. Ni se vam potrebno učiti, kako zaspati, telo to zna samo. V Jogi nidri postopno praznimo um. S tem se možganski valovi umirjajo in to čutimo kot sprostitev. To nas naravno pripelje v stanje z manj in manj mislimi. Vsako noč preden zaspite lahko izkusite, da se misli umirjajo in izginejo. V nasprotnem primeru, če so misli aktivne, ne morete zaspati. In to poznamo kot motnjo nespečnosti.

Torej, kaj Joga nidra naredi? Pripelje nas v stanje, ko je vsebina uma prazna. Pelje nas skozi proces umirjanja miselnih procesov, kot se to naredi pri spanju. Lepota tega je, da se dogaja brez truda, povsem samodejno, spontano. Ni se potrebno truditi, telo že ve in to naredi samodejno. Pri praksi boste ugotovili, da že v samem začetku dosežete globoko stanje zavesti, kakršno dosega izkušen meditant. Joga nidra je sestavljena iz telesnih, dihalnih in zavestnih tehnik. Ta tehnika vas popelje iz uma in misli v stanje občutenja telesa. To uporabi tako, da zlahka zdrsnete v stanje »biti«.

Ena od stvari, ki je res edinstvena pri Jogi nidri je uporaba namena – sankalpe. Tudi v klasični meditaciji greste v subtilne nivoje svojega bitja, toda tam običajno ne izrazite namena. V Jogi nidri pa ravno ko smo v globljih plasteh uma, naredimo spremembo.

Jogi nidri imate priložnost vstopiti v ta najfinejša stanja zavesti, kjer se brezoblično, nevidno premika, oblikuje v vidno. Iz tega prostora, iz vzroka, korenine, vplivate na spremembe v vašem življenju. Ne popravljajte posledic, spremenite vzrok in posledice bodo odpravljene.

Kako sprostiti in obnoviti telo? 45 minut Joga nidre sprosti in obnovi telo tako kot 3 ure kvalitetnega spanca. Si predstavljate kako se telo lahko obnovi, vitalizira, sproti strese in vzpostavi ponovno ravnovesje? Obenem lahko izstopite iz svojih misli, ki vam povzročajo nenehen stres in vas resnično spravljajo v obup.

Joga nidra kot tehnika je kot pomagati rastlini: greste v korenino in tam naredite spremembo, namesto, da bi se ukvarjali z vsakim listom te rastline in ga popravljali, zdravili, obnavljali oz. se z njim ukvarjal

Ena izmed statično meditativnih oblik joge, ki bo umirila vaše celotno telo, je obnovitvena joga. Omogočila vam bo trenutke tišine in miru, v katerih boste brez slabe vesti poplesavali skozi nostalgijo, ki jo nosite v sebi. Obnovitvena joga je zaradi izjemno lahkega načina izvajanja primerna za vse, tudi za vas, ki se z jogo še nikoli niste srečali. Umirila bo vaš živčni sistem, tisti del, ki nadzoruje in spodbuja delovanje bitja srca, krvnega obtoka, presnove in drugih pomembnih samodejnih procesov. Da meseci v letu ne bodo »zleteli« mimo vas kot ptice in da vam bodo dogodki od zdaj naprej ostali v spominu v celoti, si vzemite prostor in čas zase.
Predvsem pa vsakič znova svoje misli pripeljite v trenutek, ki ste si ga sami izbrali. Popolnoma naravno je, da bodo misli želele pobegniti, vendar pa jim postavite okvirje, v katerih se bo miselni tok lahko sprostil, in telo bo sledilo samo od sebe.

Viri: bodieko.si