Kaj je joga?

Jogo sestavlja osemstopenjska pot. Zato sama pravim, da je joga vsepovsod…kako se vpenja in vpliva na nas in naše življenje.
Pot, ki pripelje do združitve telesa, uma in duha. Odstranjuje karmo, umiri um, ustavi proces staranja, poveča energijo ter obnovi telesno zdravje in vitalnost.
Beseda Joga/Yoga izhaja iz korena “Yuj” (sankskrtski jezik), ki pomeni enost, unija, združiti, vpreči, povezati.
Joga je znanost, ki v prvi vrsti stremi k združitvi individualne zavesti (Atman) z univerzalno zavestjo (Brahman) z rezultatom samorealizacije. Samorealizacija pa je osvoboditev vseh iliuzij materialnega sveta in razumevanje svojega obstoja.
Joga je eden od najstarejših naukov o usklajenosti telesa, uma in duha. Njeno poučevanje temelji na znanju, ki se je kopičilo 3500 let. Joga usklajuje telesno in duševno v človeku, vzpostavlja notranji mir in veča odpornost proti stresu. Popelje nas na potovanje navznoter in omogoča, da sami sebe raziščemo, se spoznamo in postopno razširimo svoje meje.
Ljudje danes prakticirajo jogo za hujšanje, telesno pripravljenost in vzdržljivost.
Joga se vrti okoli dvigovanja življenjske sile ali ‘Kundalinija’ na dnu hrbtenice. To lahko dosežemo z vrsto fizičnih in miselnih vaj.
Dokazano je, da posegi v telo, kot sta joga in meditacija, izrazito in radikalno vplivajo na naše fizično in duševno zdravje.

  1. Joga kot univerzalna praksa je orodje za olajšanje notranjega miru, ki pomaga posamezniku, da preseže sebe in doseže razsvetljenje. Joga je pot resnice, skozi katero spoznaš svoj pravi jaz.<
  2.  Poleg tega izboljša imunski sistem in s tem zmanjša tveganje za pogost kašelj in prehlad, bolečine v telesu in povišano telesno temperaturo – če se redno vadi.
  3. Joga pomaga tudi pri zmanjševanju tveganja za kronične tegobe, kot so diabetes, hipertenzija, hipotiroidizem in hipertiroidizem ter sindrom policističnih jajčnikov (PCOS pri ženskah), tako da uravnava metabolizem in ohranja vse telesne organe zdrave in sposobne.
  4. Poleg tega povečuje gibčnost telesa, ga naredi toniziranega in prožnega, poleg tega pa pomaga ohranjati optimalno telesno težo.
  5. Joga in meditacija skupaj lahko zmanjšata tveganje za migreno z izboljšanjem vzorcev spanja – znižanjem ravni stresa.
  6. Joga, obnovitvena vadba, izboljšuje prekrvavitev in pretok kisika s povečanjem osnovne moči telesa.
  7. Opaženo je, da dvajset minut Hatha joge prinaša več koristi za delovanje možganov kot 20 minut aerobne vadbe (jogging)!
  8. V tem hitrem svetu, ki je napolnjen s stresom in utrujenostjo, joga deluje kot čudež na tisoče ljudi.
  9. Redno prakticiranje joge bo ljudem pomagalo zmanjšati težo in izboljšati imunski sistem.
  10.  Joga povečuje kvaliteto človekovega življenja.