Joga in energijska središča


V našem energijskem telesu je 7 glavnih energijskih središč, ki jim pravimo čakre. To so vrtinci energije, ki sprejemajo in transformirajo prano, ki jo pridobivamo iz zraka, hrane in svetlobe in jo pripravijo za uporabo za telesne, duhovne in telesne procese. Prana je univerzalna življenjska energija, ki uravnava vse življenjske funkcije v telesu, od gibanja misli in živčnih impulzov do utripanja srca in fizične dejavnosti. Je energija, ki giblje vse, od atomov do kozmosa.
Čakre si lahko predstavljate kot posamezna glasbila v orkestru. Kadar vsak glasbenik igra na svoje glasbilo prave tone in v pravem ritmu, nastane usklajena simfonija, ki je prijetna za ušesa. Orkester je uglašen. Kadar so uglašene naše čakre, smo zdravi, se počutimo dobro, naše telo je v homeostazi in energija se prosto pretaka po našem telesu. Kadar se katera od čaker vrti počasneje, je dotok življenjske energije moten, naše počutje ni več idealno; če ne vzpostavimo homeostaze, ustvarjamo pogoje za bolezen.

🧘🏻‍♀️🧘🏾🧘🏼‍♀️🧘🏻‍♂️🧘🏾‍♂️
In kje je v tej zgodbi joga?
Vsaka asana (in seveda tudi druge jogijske tehnike), v povezavi z dihom in zavestjo, deluje vsaj na eno od čaker. Stoječe asane usklajujejo delovanje korenske čakre, zakloni delujejo na srčno čakro, sveča na grleno… Na ta način z jogo vzpostavljamo svoboden pretok prane po telesu, krepimo delovanje notranjih organov ter svoje zdravje in dobro počutje.