Dihalne tehnike

Dihanje je najvitalnejši proces telesa. Vpliva na aktivnosti vsake in vseh celic in je, kar je najpomembneje, tesno povezano z učinkom možganov.

Joga ni namenjena le gibčnosti, sprostitvi in ohranjanju zdravja, njena bistvena lastnost je tudi povezovanje. Pri izvajanju joge igra eno ključnih vlog dihanje.

V praksah pranajame obstajajo štirje pomembni vidiki dihanja, ki jih uporabljamo:
– pooraka ali vdih
– rechaka ali izdih
– antar kumbhaka ali notranje zadrževanje diha (polna pljuča)
– bahir kumbhaka ali zunanje zadrževanje diha (prazna pljuča).

Različne vaje pranajame vključujejo razne tehnike, ki izkoriščajo te štiri vidike dihanja.

Najpomembnejši del pranajame je ravno kumbhaka ali zadrževanje diha. Za uspešno izvajanje kumbhake moramo postopoma razvijati nadzor nad funkcijo dihanja. Zato pri praksah pranajame na začetku bolj poudarjamo vdih in izdih, da okrepimo pljuča in uravnovesimo živčni ter pranski sistem v pripravi na vaje kumbhake. Te vaje vplivajo na pretok  prane  v  nadijih (energetskih kanalih), jih prečiščujejo, urejajo in aktivirajo ter tako povzročajo fizično in mentalno stabilnost.

Pravilno dihanje, ki se ga učimo pri jogi, je eden ključnih elementov zdravja.

Opazovanje sproščenega in uravnoteženega dihanja je znanstveno dokazano najučinkovitejša tehnika sproščanja.
Ko zaprem oči in opazujemo svoje dihanje, se zmanjša frekvenca bitja srca, zniža krvni tlak in upočasni metabolizem, kar so glavni pokazatelji sprostitvenega odziva.

V vsakdanjem življenju lahko to tehniko uporabimo zelo enostavno – vzamemo si par minut, poiščemo miren kotiček, zapremo oči in usmerimo pozornost na naraven tok dihanja. Sprostitev potem steče sama od sebe.

Del naše prakse sestavljajo mnoge pranajame (dihalne tehnike):
Surya Bheda
Chandra Bheda
Nadi Shodana
Ujjaji
Bhramari
Sheetali/Shetkari
Kapal Bhati
Bastrika
Viloma