Travel

Pot do države Gujarat “Gudžarat”

Na kratko…

Gudžarat je zvezna država v okviru Indije. Nahaja se na zahodu Indije, včasih jo poimenujejo tudi »dragulj Zahodne Indije«. Njeno ozemlje se nahaja na območju 196.024 km² in ima kar 1.600 km obale, katere večina leži na polotoku Kathiawar. V Gudžaratu živi preko 60 milijonov ljudi.

Ta zvezna država meji na naslednje indijske zvezne države: Radžastan na severu, Maharaštro na jugu, Madža Pradeš na vzhodu, nadalje na Arabsko morje ter na zahodu na Pakistan. Glavno mesto Gudžarata je Gandhinagar, čeprav je največje mesto Ahemdabad. V Gudžaratu večina prebivalcev govori jezik Gudžarati.

Lega zvezne države Gujarat “Gudžarad”

29.12. 2018 ob 15:00 popoldan sva se z Yazmine vsedli v taxi, ki naju je odpeljal na bližnje letališče v Dehradunu cca 25 kilometrov stran od Rishikesha.

Z Yazmine se posloviva, kajti Irančanka, ki živi v Italiji se vrača domov in ne greva na isto letalo.

Vse je potekalo po načrtu in ob 18:15 smo vzleteli proti Gujaratu, natančneje Ahmedabadu (najprej sicer v New Delhi in nato po prestopu v Ahmedabad).

Letališče Dehradun Indija, december 2018
Potrebovali sva ta Chai☕️🤤😁
Letališče Dehradun,
Moja draga Yaz 💛

Okrog 22h prispem na letališče, kjer me je čakal Sach, moj prijatelj in vodnik pa tudi voznik😊. Že v Rishikeshu sva se dogovorila, da s seboj na pot vzamem čelado, ker bo potovanje delno potekalo z motorjem 🏍.

Seveda, najprej večerja in nato spat. Po zajtrku spakirava in ob 11h štart z motorjem na pot proti Dholaviri (deželi bele puščave), čakala naju je celodnevna vožnja cca 400-450km. Zabavno…

Večerja v Ahmedabadu, Dosa🍽
Ready, steady..go..brm, brm

30.12.2018

Dobimo se še z dvema paroma, nato se odpeljemo proti Sončnemu templju, katerega si imamo namen ogledati na poti.


Tempelj Sonca v Modheri je eno redkih svetišč, ki so posvečene bogu Sonca.

“Oblikovanje in arhitektura Moderinega templja Sonca je zunaj tega sveta🤸🏻‍♀️💫🙏🏻🌟🧘🏻‍♀️😍😍😍❤️”

Sončni tempelj se nahaja na bregovih reke Pushpavati v Modheri in je enostavno dostopen iz Ahmedabada, največjega mesta države Gudžarat.
Tempelj je bil zgrajen tako, da bi med vsakim enakonočjem prvi sončni žarki padli na diamant, nameščen na glavo Boga Sonca in celoten tempelj bi se osvetlil v zlatem sijaju.
Druge dni bi dva stebra pred garbhagriho ostala osvetljena čez dan, ne glede na položaj sonca.
Celoten tempelj je razstavljen na strukturi v obliki lotosa, vsak centimeter njegovih sten pa ima robasto in natančno rezbarijo. In te rezbarije predstavljajo vsak delček njihove kulture: od Ramajane do Mahabharata, od človeškega življenjskega cikla do Kamasutre🙂.

Po obisku templja zanimiva vožnja brez ustavljanja do poznega večera, ko se je malo pred Dholaviro prilegel Chai, na poseben način😊.

Chai nam prinese takšen prikupen fantič😊
“Wifi” dela? 😁

Le še urca vožnje nas loči do cilja.

Prispeli v Dholaviro🙂
Gudžarati food🤤
Po dolgem dnevu, končno…Spanje😍

Več o dogajanju v naslednjih dneh sledi v mojem naslednjem blogu😊.