Travel

Pot Joge 🧘🏻‍♀️❤️💫

Živjo. Hvala Daši, ki me je spodbudila, da napišem svojo zgodbo.

Joga me je poklicala pred približno osmimi leti, takrat sem si načrtno kupila knjigo Joga, v kateri je bilo zapisano vse o zgodovini, od kje izvira, jogijska načela, vrste joge, pranayama in asane. Parkrat sem jo prebrala in mi (iskreno in roko na srce) včasih ni bilo čisto jasno kaj berem.

Takrat sem delala kot namestnica poslovodje. Imela majhnega otroka, s partnerjem sva si urejala dom. Skratka bilo je hektično, multitasking, polna glava, razdražljivost, zmedenost, pešanje spomina in nezmožnost koncentracije…znano, mar ne?

Ko sem začutila, da potrebujem mir in reset uma, sem ga našla z usmerjanjem v svoje dihanje, koncentracijo…

Vendar um pobegne, vsakokrat, saj to je naloga našega prečudovitega uma-razmišljati, reševati zanke, uganke, težave. Domišljati si, fantazirati, komplicirati…vse to je delo našega uma. Iluzija…Skratka, pomembno je ta pobeg zaznati in ga usmeriti nazaj na dihanje. To je 1. korak k umirjanju uma in k odrešitvi odvečnih begajočih misli (ki jih takrat res ne rabiš).

Nanos, Slovenia 2019

Nato sem se praktično začela učiti pred cca šestimi leti na počitnicah v Egiptu in začutila, da je to To. Da sem samo pri jogi točno tam kjer sem, da nimam časa za begajoče misli in da je um fokusiran na trenutek tukaj in zdaj. Ko sem imela čas sem si ga posvetila, v nasprotnem primeru bi se mi tako lahko zmešalo. Nadaljevala sem s samostojnim učenjem doma in se nato tudi pridružila skupini Iyengar joge (joga s pripomočki), ker sem želela vedeti ali je tako kot delam pravilno. Vsakemu začetniku priporočam, da začne z jogo s pripomočki, tudi sama tako poučujem začetniško skupino (uporabljamo kvadre, trakove, pene, stole, odejice, bolsterje,…)

Odločilen “klik”

2 leti nazaj mi je za grdo boleznijo umrl predragi oče in takrat sem se še bolj začela zavedati, kako se preveč ženemo za stvarmi, za denarjem, koliko ima kdo in kdo je boljši…pozabljamo pa nase in na odnose, na vrednote…enkrat se pa samo obrne in si bolan, si pred smrtjo, kateri botruje še mučenje…

Se zdi vredno?

Ko je oče odšel sem se odločila, da moram spremeniti svoje življenje, kajti na dan, ko je odšel, sem bila pri njemu v bolnišnici in mi je rekel naj ne grem v službo, naj ostanem pri njem in zelo težko je že govoril, citiram: “Pikica, ne pojdi, ostani tukaj, pri meni” jaz pa sem morala biti ob 14h v službi, ker ni bilo nikogar, da me na delovnem mestu zamenja. Jokala sem vso pot do Velenja, ker sva oba vedela, da bo odšel, in jaz mu nisem mogla dati prednosti, zaradi službe.

Ob njegovih zadnjih urah življenja mu nisem mogla dati tega časa, te prednosti, da sploh ne pomislim kolikokrat v življenju mi jo je on kot svojemu otroku podaril.

Vedno me je podpiral in me razumel, rad skrbel zame, bil je tako čudovita oseba. Vem, da mi tega ni zameril, saj ni bilo v moji moči, da bi takrat naredila drugače, saj bi najverjetneje z naslednjim dnem postala brezposelna. Mogoče se tudi šele sedaj zavedam in bi naredila nasprotno, pa tudi, če bi bila zaradi tega ob službo. Ampak on to ve. Zato mi je tudi dal priložnost, da spremenim življenje, točno s tem dogodkom sem še bolj dojela.

Moj oče, Velenje, Slovenia 2016

Želela bi, da bi se ljudje znova začeli zavedati kaj je zares pomembno in se vračati k sebi, še preden se jim takšna ali podobna stvar zgodi in dojamejo, nato ostale stvari pridejo same.

Oče je bil zame zadnjih 15 let oče in mati. Ko se je mama odselila k drugemu moškemu (z njo nimava stikov), sem jaz ostala s svojim očetom, imela sem le njega in bila vedno dobrodošla, tudi, ko sem se odselila na svoje, je med nama ostala posebna vez in skrb eden za drugega. Seveda nikoli ni bilo vse bleščeče in sva se tudi večkrat sporekla, saj sva si bila karakterno zelo podobna.

Eno leto po njegovi smrti sem se odločila svoje znanje joge tudi uradno potrditi, s poglobljenim učenjem sem opravila vse izpite v Indiji (pranayama, shatkarma, anatomija, poravnava v položajih, joga terapija, joga filozofija, meditacija, način učenja-vodenje ure joge) in sprejela praktično znanje (hatha-iyengar stil, ashtanga, vinyasa joga) od priznanih učiteljev, ki so bili učenci velikih gurujev.

Sedaj poučujem način življenja…Ljubezen…Zavedanje…Jogo.

Sun Park, Velenje, Slovenia 2019

Wellness center Galactica Velenje, Slovenia 2019

Tako je, vesolje ti naloži, kolikor si sposoben prenesti.

Zame joga nikoli ne bo le asana, ker je veliko več.

Je moje zatočišče, ljubezen, sreča…vse kar sem in nisem, kar prejemam in kar dajem. In v čast in veselje mi je deliti vse to z ljudmi, ki so to znanje pripravljeni sprejeti.

Namaste❤️