Food

Hrana v Indiji

Ta članek sem napisala, ker sem ugotovila, da imam polno fotografij hrane in pijače, od tiste, ki smo jo jedli v ašramu do hrane, ki smo jo jedli ob nedeljah zvečer zunaj v različnih rastavracijah ali tako kot jim v Rishikeshu rečejo Cafe-jih.

Dejansko v vsakem Cafe-ju… • Tat Cafe • Shambala Cafe • Little Buddha Cafe • Ganga Cafe • Royal Cafe • Shanti Shanti Cafe • The Beatles Cafe • Lotus Cafe • Ira Cafe • Taste Kitchen Cafe • Ira’s Kitchen and Tea Room… …je ponudba hrane zelo velika. V Sloveniji razumemo Cafe kot kavarno s štručkami, piškoti, torticami ipd. V Rishikeshu je vse skupaj, kavarna, restavracija, prostor za zabavo ob zvokih žive glasbe pristnih indijskih glasbil s pogledom na sveto reko Ganges in čudovitim sončnim zahodom.

Pred vstopom v Cafe se sezuješ in odložiš obutev v za to namenjeno omaro, notranjost je opremljena z nizkimi mizami in sediš na blazini, bolsterju, odeji, praktično sediš na tleh ampak kakorkoli… dovolj je pripomočkov, da je tvoje bivanje tam karseda udobno in da se počutiš sproščeno. Osebje je vedno prijazno in se trudijo po svojih najboljših močeh, da ti ustrežejo. Postrežba sicer ni vedno najhitrejša, ampak se trudijo. Če je Cafe poln, ne moreš pričakovati, da boš hrano dobil prej kot v 1 uri. Logično! 😊

Hrana je po izbiri vegetarijanska, veganska, brezglutenska, je dovolj vsega, da ob tej obširni paleti raznovrstne hrane mesa sploh ne pogrešaš, (vsaj tako so mi rekli nekateri mesojedci) jaz ga vsekakor nisem😁. Saj ga v Rishikeshu tudi zelo težko dobiš, kot tudi alkohol.

Naj se vrnem nazaj na hrano v Ashramu, ki je bila skrbno pripravljena, da zadosti našim telesnim potrebam po hranilih. Ni bilo vedno najbolj okusno, še posebej tista meni tuja živila, ki jih nikoli še nisem poskusila, ampak se navadiš 😊. Vse se da če se hoče, kjer je volja tam je pot 😉. Zajtrki so bili vedno top❤️😁.

Poudarek je bil na satvični hrani (čisti hrani).

Jogijska prehrana temelji na čisti hrani, ki veča vitalnost, energijo, živahnost, zdravje in radost, na hrani, ki je sveža, naravna, okusna, polnovredna, preprosta, nujno potrebna in sprejemljiva ter upošteva tudi subtilne učinke na stanje našega uma in nivo prane v telesu. Med satvična živila spadajo žita in jedi iz žit, polnovreden kruh, sveže sadje, sadni sokovi, mleko, maslo, sir, med, oreščki, semena zelišča in voda. Če je možno, naj bo organsko pridelana in genetsko nepredelana ter shranjena brez konzervansov ali umetnih dišav.

Taka hrana vrača umu čistost, nas uravnoveša in pomirja. Je optimalni vir energije, organizmu daje moč in vzdržljivost ter pomaga odpravljati utrujenost tudi tistim, ki naporno delajo.

Glede na velik vpliv hrane na naše psihofizično počutje, se v jogi izogibamo hrani, ki pretirano stimulira telo in um. V to kategorijo (radžas) spadajo čebula, česen, kava, pravi čaj, tobak in vse vrste stimulansov, tudi zelo začinjena in kemično obdelana hrana in prigrizki ter vsaka preveč vroča, grenka, kisla ali slana hrana. Enak učinek ima tudi satvična hrana, če jo jemo na nepravi način, npr. ‘spotoma’ oziroma na hitro. Močne začimbe in dišave premočno stimulirajo um in dražijo črevesno sluznico. S take vrste hrano ‘hranimo’ poželenje, jezo, pohlep, sebičnost in nasilje, ki nas ovirajo na poti duhovne rasti.

Hrana spreminja življenje

Ločimo še tretjo vrsto hrane (tamas), tisto, ki nas dela zaspane, lene in neaktivne ter nas oropa visokih idealov, smisla in motivacije. Poleg tega pospešuje našo nagnjenost h kroničnim boleznim in težavam ter depresiji in polni um s temo, jezo in nečistimi mislimi. Prenehanje uživanja te vrste hrane mora biti ena prvih pozitivnih sprememb vašega načina življenja. V jogi v tamasično prehrano štejemo meso, ribe, jajca ter vse opojne substance. Prav tako spada sem vsa postana, gnila, umazana, prezrela in nezrela hrana ter fermentirana, zažgana, ocvrta, hrana z žara ali večkrat pogreta hrana. Ne nazadnje spada sem tudi satvična hrana, ki je zaužijemo preveč.

Tako so nas ozaveščali glede načina prehranjevanja in odnosa do hrane:

* vedno spoštujte hrano, vsak obrok začnite tako, da se zahvalite zanjo,
* med obrokom ohranjajte miren um, ne prerekajte se ali pogovarjajte o neprijetnih dogodkih,
* ne jejte, ko ste jezni,
* ne silite se jesti, česar ne marate, a tudi ne jejte zgolj tisto, kar imate najraje,
* izogibajte se preveč kombinacijam različnih vrst hrane, preprosta prehrana je najboljša,
* ne pijte med obrokom, prav tako pol ure pred in pol ure po obroku
* jejte počasi, naj vam tekne, hrano dobro prežvečite in ohranjajte pozornost na jedi,
* ne prenajedajte se, skušajte jesti ob istih urah in le takrat, ko ste res lačni,
* ne postanite suženj hrane in pijače in ne ukvarjajte se preveč s prehrano – jejte preprosto in naravno hrano


Jemo zato, da živimo, in ne obratno!